Menu Sluiten

Archeologiedagen

Archeologiedagen 2023

HAGOK werkte samen met de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst WinAr mee aan de archeologiedag van zondag 28 mei.

Archeologiedagen 2022

De coronapandemie had de planning van HAGOK om het boek Welluidend erfgoed. Het klokkenpatrimonium van het land aan Demer en Dijle in 2020 en 2021 te promoten, helemaal in de war gestuurd.

Nu het virus in 2022 teruggedrongen leek te zijn, heeft HAGOK een nieuwe promotiecampagne georganiseerd tijdens de archeologiedagen in mei.

Deskundige uitleg door HAGOK-lid gids Nick Vanhaute (uurwerkmaker én specialist van automatische speelwerken in belforten en torenuurwerken) bij de mechanica van het torenuurwerk op de tweede verdieping van de kerk van Haacht

De eerste activiteit was een archeologische wandeling op 20 mei in Keerbergen met als thema ‘Het mysterie Keerbergen: één toren, twee dorpen, drie kerken.’ Enkele enthousiaste gidsen gaven onderweg uitleg: Philip Schoovaerts bij de Kerkebergen, HAGOK-voorzitter archeoloog Ward Caes en ir. architect Lieven Moelants in de oude kerktoren en Bernard Vandenbossche, Roland Rotté en Paul Van Herck in het museum De Botermolen. Ondanks het slechte weer namen toch nog 32 dapperen aan de wandeling deel.

Op 22 mei konden belangstellenden de kerken bezoeken van Haacht, Wakkerzeel en Wespelaar. Voor elke kerk was voorzien in een brochure die de bezoeker wegwijs maakte in het kerkpatrimonium en in de archeologische aspecten. In Wakkerzeel en Haacht waren er tevens deskundige gidsen. De bezoekers konden ook de kerktorens beklimmen, doch enkel voor zover dat veilig kon gebeuren.

En zoals steeds zorgden enkele vrijwilligers voor de boekenstands waar HAGOK-publicaties konden worden aangeschaft.

Archeologiedagen 2021

Geannuleerd omwille van COVID-19