Als een van de weinige particuliere verenigingen in Vlaanderen heeft HAGOK in het verleden voor zijn archeologische initiatieven algemene erkenning verworven in wetenschappelijke middens. HAGOK voerde een belangrijke reeks archeologische opgravingen uit in de streek, met de toestemming van het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium van de Vlaamse Gemeenschap, en met steun van de K.U. Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en de betrokken gemeentebesturen. Door de gewijzigde wetgeving kon de vereniging geen nieuwe initiatieven meer nemen.

Doorheen de jaren hebben talrijke auteurs werken gepubliceerd over de geschiedenis van de regio : Haacht, Wakkerzeel, Tildonk, Wespelaar en aangrenzende gemeenten. Talloze werken behandelden dan weer thema's zoals familiekunde, toponymie, monumenten, historische gebouwen, kanalen, wereldoorlogen en niet het minst : de mensen die er leefden.  Het gros van de artikelen verscheen in HOGT.  Een aantal bijdragen verdienden een onafhankelijke publicatie. De lijst vindt u hieronder terug.

De zorg voor het cultuurhistorisch patrimonium in de regio is een van de doelstellingen van HAGOK.

De Kring zet zich in om het streekpatrimonium meer bekendheid te geven. Zo is het dankzij HAGOK dat sinds 1990 ieder jaar weer honderden mensen tijdens de Open Monumentendag het park van het kasteel van Wespelaar kunnen bezoeken.