Menu Sluiten

HOGT 2022-1 verschijnt weldra!

Uit het voorwoord:

De vertraging en blokkades veroorzaakt door de corona-pandemie hebben de productiviteit van onze auteurs niet kunnen afremmen; integendeel. Dit nummer bevat niet minder dan vier vervolg-afleveringen. Hoogleraar-emeritus Noël Vandenberghe voert ons, in de tweede helft van zijn indrukwekkend overzicht van de geologische geschiedenis van onze regio, tot in de recentste tijd. Orgeldeskundige Ghislain Potvlieghe voltooit zijn studie over de belangrijke 17de-eeuwse orgelbouwers Hans Goltfus (1596-1658) en zijn zoon Peter (1652-1697), en hun betekenis voor de orgelbouwkunst in de Lage Landen. De studie sluit af met nog een primeur, de indrukwekkende oeuvrecatalogus van Hans Goltfus.
Dit nummer brengt ook het vervolg (Jan Vander Elst, 2018) van het debat in 1890 over de verlenging van de tramlijn Brussel-Haacht over Werchter en Aarschot naar Onze-Lieve-Vrouw-Tielt, hartje Hageland. De Buurtspoorwegen hebben met deze en nog andere tramlijnen een grote rol gespeeld in de ontsluiting en werkzaamheidsgraad van het Hageland. Griet Wynants ontvouwt de vervolgaflevering over de moord in 1901 te Holsbeek gepleegd op Leon Bruyninckx door diens knecht, een illustratief verhaal over de lichte ontvlambaarheid in de context van het harde leven op het Hagelandse platteland rond 1900.
En dan zijn er weer nieuwe bijdragen,…